Mehmet Ali Binen

“NCAA’e Gitmek İçin Kendimi Hazırlıyorum”

 

Eğitim ve basketbol hayatını ABD’de sürdüren Mehmet Ali Binen, UBA International resmi internet sitesine açıklamalarda bulundu.

 

2001 doğumlu oyuncu 2016 Yıldız Erkekler Türkiye Şampiyona’sını ikinci sırada tamamlayan Darüşşafaka Doğuş’ta oynadığı 6 karşılaşmada 19.3 dakika 8 sayı 4.3 ribaund ortalamalarıyla takımının öne çıkan isimleri arasında yer almıştı. UBA International NCAA Showcase’deki performansının ardından Mountain Mission School’dan tam burs alan Mehmet Ali Binen, ABD’de gidiş sürecini ve şu ana kadar geçirdiği zamanı anlattı.

 

 

-Merhaba öncelikle bize kendinden bahsedebilir misin? Basketbolla tanışma sürecin nasıl oldu?

“Merhabalar, aslında basketbola biraz geç başladım. Çocukluğumda ailem genelde tek bir spordan çok fiziksel gelişimimi doğru tamamlamam için birden çok spor branşına yönlendirdiler. Bu nedenle jimnastikten yüzmeye, futboldan tenise kadar birçok sporla ilgilendim. Ancak sonradan boyumun birden uzaması ile 5. sınıfta Adana’da Bilfen Koleji’nde basketbola başladım. Basketbolu oradaki antrenörüm Muzaffer Yılmaz’ın sayesinde sevdiğimi söyleyebilirim. Gerçekten basketbola onunla başladığım için şanslıyım.”

-Geçen yıl Darüşşafaka Doğuş’ta iyi bir performans gösterdikten sonra UBA International NCAA Showcase’de kendini gösterme şansı buldun. O deneyiminden biraz bahsedebilir misin?

“Benim ABD’ye gitme istediğim 8. sınıftan itibaren vardı. Ancak ailem sürekli erken olduğunu söylüyordu. Geçen yıl oturup seneye gitmek istediğimi ve hazır olduğumu söyledim. Onlar da bana destek oldular. UBA’yı bulmam da İhsan Bayülken’in etkisi oldu. UBA’nın Nisan ayında başlayacak önemli bir organizasyon olup 100’den fazla kolej ve lise koçunun canlı yayından takip edeceği için iyi bir fırsat olacağını söyledi. İhsan ağabeyin tavsiyeleriyle UBA’ya gidiş sürecim başladı.”

“BİRÇOK LİSEDEN TEKLİF ALDIM”

-ABD’ye gidiş sürecinden biraz anlatabilir misin? Süreç nasıl gelişti? Bu konuda ailenden ve çevrenden ne gibi yardımlar aldın?

“Showcase günü maçların ardından Texas’tan gelen 2 kolej koçuyla görüştüm. Yetenekli olduğumu ve eğer gitmeye karar verdiysem rahatlıkla burs bulabileceğimi söyleyip, iletişim bilgilerimi aldılar. Ardından UBA International Kurucusu Adin Adinovic ile konuştuk. Birkaç okuldan teklif olduğunu söyledi ve yazın Orlando kampına katılmamı istedi. Her şey 1 günde hızlı gelişmişti ancak kararlı olduğum için bu beni olumsuz etkilemedi. Temmuz ayında UBA ekibiyle Antalya’da hazırlık kampı yaptıktan sonra Orlando’ya uçtuk. Orlando’da yaklaşık 10-15 maç yaptık. Çeşitli turnuvaların yanı sıra kolej koçlarıyla özel antrenmanlara katılma fırsatı bulduk. Basketbolun yanı sıra serbest zamanlarda Orlando ile Miami’yi gezme fırsatı yakaladık.

“Turnuvanın ardından Adin ağabey Orlando’dan da birkaç liseden tam burs teklifi olduğunu dile getirdi. Ancak şuanda bulunduğum okul olan Mountain Mission School’un benim için daha faydalı olacağını söyledi. Gerçekten Orlando günleri çok verimli geçti. Amerika basketbolunu da tanıma fırsatı buldum. Türkiye’ye döndüğümde Adin ağabeyin önerdiği gibi Mountain Mission School’u tercih ettik. Tam burs olmasının yanı sıra diğer okullara oranla eğitim açısından da ileride olduğunu gördük. Böylelikle Mountain Mission School’ maceram başlamış oldu.”

-Showcase öncesi ve sonrasında UBA International yetkililerinin ilgi ve alakaları ile ilgili neler söylemek istersin?

“UBA ailesine gerçekten teşekkür etmem lazım. Adin ağabeyin yanı sıra UBA Genel Koordinatörü Orçun Topçu da UBA’ya geliş sürecimde benimle yoğun bir şekilde ilgilendi. Sadece UBA’ya geliş sürecimde değil hala bir sıkıntı yaşadığım zaman yardım ediyorlar.”

-Şu an farklı bir ülkedesin. Alışma dönemi senin için nasıl geçiyor? Çevrendeki insanların sana yaklaşımı nasıl?

“Alışma dönemini hızlı geçtim diyebiliriz. Çünkü okul aşırı kozmopolitik olduğu için benim gibi dışarıdan gelen 200’den fazla çocuk var. Pek yalnızlık çekmiyorum ve Banvit’te oynadığım dönemde de ailemden 2 yıl ayrı kaldığım için pek zorlanmadım. Zaten sıkıntı çektiğim zaman ailem her zaman bir telefon uzağımda ve UBA ailesi sürekli yardımcı oluyor.”

“Okulum ile alakalı söylemek istediğim, gerçekten beklediğimden daha iyi insanlarla karşılaştım. Okul zaten şehirden uzak ve rakımı yüksek. Araba seslerinden çok ağaçların olduğu sessiz bir ortamda yer alıyor. Burada aile gibiyiz. Okul, lojman, yemekhane, spor salonu hepsi tek bir kampüste yer alıyor. Okulumdan da memnun olduğumu söyleyebilirim.”

“KOÇLARIM AÇIK SAHADA ETKİLİ OLDUĞUMU SÖYLÜYOR”

-Oyununda eksik ya da kuvvetli gördüğün noktalar neler?

“Şutumda geçen yıl bir eksiklik vardı. Şut attığım elimi değiştirdim ve alışmak biraz zaman aldı. Ancak bu yıl o eksiğimi de kapattığımı düşünüyorum. Geçen yıla oranla şut yüzdem %20’lerden %70’lere çıkmış durumda. Kuvvetli olduğum yönlerime gelirsek buradaki koçlarım açık sahada etkili olduğumu düşünüyorlar. Topu aldığım zaman ortaya girip delici olabiliyorum.”

-Kendine örnek aldığın, oyununu beğendiğin kişiler var mı?

“NBA’de Derrick Rose ve John Wall’u beğeniyorum. Bunların yanı sıra Kolej Ligi’nde oynayan Grayson Allen’ı sayabiliriz.”

-Genel olarak basketbol dışında zamanını nasıl değerlendiriyorsun?

“Basketbol dışında genelde ders çalışıyorum. Derslerimi iyi seviyede tutmaya önem veriyorum. Kendime her zaman bir B planını hazırda tutmaya çalışıyorum. Allah korusun bir sakatlık durumunda insanın bütün spor hayatı bitebiliyor. Derslerin dışında boş olduğum zamanlarda genelde Kolej maçlarını izlemek hoşuma gidiyor. Liseden sonraki adım orası olacağı için genelde yakından takip etmeye çalışıyorum.”

“KARARLI OLMAK GEREKİYOR”

-Eğitim ve basketbol hayatını ABD’de sürdürmek isteyen oyunculara ne gibi önerilerin olabilir?

“Benim tavsiyem ilk önce kararlı olun. Kararlı olduktan sonra gelmek gerçekten çok kolay. Yeteneğinize de güvenmeniz gerekiyor elbette. Çünkü siz eğer basketbol için Amerika’ya gelmek istiyorsanız büyük ihtimalle basketbol hayatınıza yön veriyor. Amerika’da da basketbol hayatınıza yön veriyor sadece daha iyi imkanlarla. Benim de gelmemde en büyük etkenlerden biri de bu zaten. Basketbol için fedakarlıklar yapıyorum. Eğer Amerika’da daha iyi imkan varsa aynısı orada da yapabilirim.”

“Bu imkanlara tabi ki NCAA’e ayrı bir sayfa açmak gerekiyor. Liseyi bitirdikten sonra A takım için çok faydalı bir hazırlık aşaması. Buradan çıkıp dünyanın her yerine oyuncu gidiyor. Ancak Türkiye’de genelde A takım yaşı gelen oyuncular süre sıkıntısı yaşayıp kendisini geliştiremiyor. Ama aynı yaştaki yabancı oyuncu NCAA’den hazır gelip Türkiye’de 30 dakika süre alabiliyor. Bunun önüne geçmek için bazı şeylerin farkına varıp geleceğe erken yatırım yapmak gerekiyor.”

-Kariyerin açısından bundan sonrası için ne gibi hedeflerin var?

“Kısa vadede burada başarılı olup yazın yapılacak olan 2017 Yıldız Erkekler Avrupa Şampiyonası kadrosunda yer almak istiyorum. Uzun vadede hedefim liseyi başarılı bir şekilde bitirip Kolej Ligi’nde oynamak. Aynı zamanda yaşam standardı yüksek bir hayat için sadece basketbol anlamında değil eğitimimi de düzgün bir şekilde tamamlamak istiyorum. Tabi ki herkes gibi bir gün NBA’de oynamak istiyorum ama bunu düşünmek için erken. Şu an  lisedeyim ve NCAA’e gitmek için kendimi hazırladığımı ve gerekli fedakarlıkları yapacağımı düşünüyorum. Kolej Ligi’nde oynamaya başladığımda NBA’i düşünmeye başlayabilirim.”