Orçun Çelik

Bu yaz ABD’den kazandığı bursla kariyerine ve eğitimine L.A. Sierra Academy’de devam eden genç basketbolcu Orçun Çelik, UBA International’ın sorularını yanıtladı.

Geçen yaz aylarında UBA International’ın desteğiyle ABD hayallerini gerçekleştiren genç oyuncunun sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

  • Merhaba öncelikle bize biraz kendini tanıtmanı istiyoruz. Basketbola nasıl başladın? 

Merhaba ben Orçun Çelik, basketbola ilkokul ikinci sınıfta annemin isteğiyle başladım.

  • Türkiye’de her zaman için genç sporcuların ikilemde kaldığı bir konudur. Basketbol kariyeri mi eğitim hayat mı daha önemli? Aslında asıl hedef ikisini bir arada götürebilmektir. Sen bu konuda neler düşünüyorsun? İkisi bir arada başarılı bir şekilde yürüyebiliyor mu? 

İkisini bir arada yürütmek kimine göre zor kimine göre kolay. Basketbol benim için her zaman ilk öncelik olmuştur, ama tabi ki ikisi bir arada yürüyebilir.

  • Sana ABD’de basketbol bursu alma kararı aldıran en önemli faktör neydi? 

Çocukluğumdan beri basketbola olan ilgi ve sevgimin artmasıyla birlikte NBA’i de ilgiyle takip etmeye başladım ve en büyük hayalim bir gün NBA oyuncusu olmaktı. Hala daha bunu hedefliyorum ve bir gün o ligde oynamak için bu yaşlarda ABD’de basketbol oynama fırsatını değerlendirmenin önemli olacağını düşündüm.

 “ŞUT TEKNİĞİMİ GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUM” 

  • ABD’ye gidiş sürecinden biraz bahsedebilir misin? Adım adım kısaca neler yaşandı? 

İlk olarak UBA International’ın düzenlediği İstanbul Showcase’e katıldım. Sonrasında yine UBA tarafından düzenlenen Orlando Kampı’nda AAU takımlarıyla maçlara çıkma fırsatını yakaladım. Showcase ve ardından bu maçlarda sergilediğim performanslarla da burs kazandım.

  • ABD’den burs kazanma aşamasında UBA International’dan ne gibi destekler aldın? 

Bu organizasyonların bana kattıkları şeyler oldu. İstanbul Showcase’de hem yaş olarak hem de fizik olarak farklı kişilerle oynadım ve eksiklerimi daha net anladım. Orlando Kampı’ndaysa yaptığım maçlarla Amerika’daki oyun tarzını anladım. UBA’dan hangi okulun benim için daha iyi olacağına karar vermek için yardım aldım.

  • ABD’de spor ve yaşam kültürünün Türkiye ve Avrupa’ya göre çok farklı olduğu hep söylenir. Uyum sağlayabildin mi ve bu süreç nasıl geçti? 

Yani evet Amerika kültürü farklı. Gerek yemek, gerek insanların davranışı olarak Türkiye’ye nazaran farklılıklar gösteriyor. Yine de bunlara zamanla alışılıyor ama okuldaki arkadaşlarım ve öğretmenlerim de alışmamda çok yardımcı oluyor.

  • Kendi kendini analiz edecek olursan basketbolda hangi şeyleri iyi yapıyorsun ve hangi becerilerini geliştirmen gerektiğini düşünüyorsun? 

Top hakimiyetimin iyi olduğunu düşünüyorum. Geliştirmek istediğim özelliklerim de var tabi. Atletizm olarak daha üst seviyeye çıkmayı ve daha iyi bir şutör olmayı istiyorum.  Şutum daha iyi olduğu takdirde daha komple bir oyuncu olacağım.

  • Genelde her sporcunun bir idolü vardır. Senin kendine örnek aldığın bir idolün var mı? Varsa onun hangi becerilerinin sende olduğunu düşünüyorsun veya hangi becelerine sahip olmak istersin? 

Benim idolüm Kobe Bryant! Black Mamba basketbolu satranç oynar gibi oynardı. Günümüzde bunu yapabilen az oyuncu var. Bunların başında da LeBron James geliyor. Ben de kendime bu özelliği katmak için çalışıyorum. Oyunu daha iyi okumaya ve ona hükmetmeye çalışıyorum.

AMERİKA’DA AVRUPA’YA GÖRE FARKLI KURALLAR VAR” 

  • ABD’de basketbol dışında kalan zamanlarını nasıl değerlendiriyorsun? 

Basketbol dışında okul derslerimizden geriye çok fazla zaman kalmıyor. Ben genelde boş zamanlarımı da basketbolumu geliştirmek için harcıyorum. Bunun için de spor salonuna giderek kuvvet ve atletizm çalışmaları yapıyorum.

  • Şu anda kadrosunda yer aldığın takımdaki arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Koçların sana yaklaşımlarını nasıl değerlendiriyorsun? 

Takımca herkesin birbiriyle ilişkisi gayet iyi, koçlar da ilk geldiğinizde oyun tarzına ve kurallara alışmanıza yardımcı oluyor. Amerika’da Avrupa’ya göre farklı kurallar var.

  • Senin gibi kariyeri için ABD’ye gitmek gibi önemli bir adım atmak isteyen sporcu arkadaşlarına ne gibi tavsiyelerin olur? 

Çalışmaları gerek, asla pes etmemeliler. her zaman “Sen yapamazsın!” “Sen kimsin ki?” gibi sözler söyleyenler olacak. Bunlara kulak tıkayıp çalışmaları gerek. Amerika’da eğer ders notlarınız yeteri kadar iyi değilse iyi basketbol oynasanız bile maçlara çıkarmıyorlar. O yüzden derslerle basketbolu beraber yürütmek gerek.

  • Gelecekle ilgili kariyer planların nelerdir? 

Daha önce de bahsettiğim gibi hayalim NBA’de oynamak ve şu andaki hedefim de bu. ABD bursunu kazanarak bu yolda önemli bir adım attığımı düşünüyorum. Bundan sonra da kendimi geliştirmeye devam ederek ileride bir NBA oyuncusu olmaya çalışacağım.

Orçun Çelik: “Hayalim NBA’de Oynamak”